Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen “İlkokul Düzeyinde Programlama Öğretiminin Öğrencilerin 21. Yüzyıl Becerilerine (İşbirliği ve İletişim, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme, Yaratıcılık ve Yenilenme) ve Bilgi İşlemsel Düşünme Becerilerine Etkileri” başlıklı Bilimsel Araştırma Projesi (03.04.2019-28.07.2020) başarıyla tamamlandı. Proje sonucunda ilkokul düzeyinde Dijital Okuryazarlığa Giriş, Bilgisayarsız Ekinliklerle Algoritma, Blok Tabanlı Programlama: Scratch Etkinlikleri ve Fiziksel Programlama: MBlock Etkinlikleri başlıklı 4 farklı kitap üretilmiştir.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Funda Dağ, proje ekibi üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Evren Şumuer ve Dr. Öğr. Üyesi Levent Durdu ile Şehit Polis Volkan Sabaz İlkokul Müdürü Necmettin Türkmen, sınıf öğretmenleri, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ile proje eğitmenleri Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 4. sınıf öğrencileri Furkan KARA, Elif GİRGİN, Kardelen SEVİNÇ, Nagihan UÇAK, Berkay PEKDEMİR, Serap Damla YÜKSEL ve Neslihan KESKİN ile dijital okuryazarlığa giriş, bilgisayarsız etkinliklerle algoritma, blok tabanlı programlama: Scratch etkinlikleri dersleri gerçekleştirildi.
Şehit Polis Volkan Sabaz İlkokulu “Computational thinking and digital skills in European education for all” Erasmus Projesi kapsamında 13.03.2019 tarihinde gerçekleştirilen Dr. Öğr. Üyesi Evren Şumuer tarafından verilen “Alice ortamında dijital hikaye tasarımı” seminer ile başlayan işbirliği ilkokul öğrencilerine serbest etkinlik saatlerinde verilecek eğitimlere yönelik projeye dönüştürülen projenin birinci fazında (2018-2019 Bahar döneminde) 14 hafta boyunca ilkokul 3. ve 4. Sınıf öğrencilerine bilgisayarsız kodlama etkinliklerine yönelik öğretim süreçleri planlandı ve uygulandı (http://bhi.kocaeli.edu.tr/mayis64-19.htm). Projenin ikinci fazında 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde bilgisayarsız kodlama etkinlikleri ile dijital tasarım ve fiziksel kodlamaya yönelik öğretim süreçleri gerçekleştirildi.
Proje kapsamında ilkokul düzeyinde 4 farklı kitap üretilmiştir. Tüm kitaplar öğretim programındaki tüm sınıf düzeylerindeki kazanımlarla (en alt 1.düzeyden 4.düzeye kadar) uyumlu basitten karmaşığa doğru ilerleyen ve 1.sınıftan 4.sınıfa kadar öğrencilerin ön-bilgileri doğrultusunda istenilen sınıf düzeyinde kullanılabilecek biçimde hazırlanmıştır. Kitaplar ilkokul 1-4. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi öğretim programları referans alınarak hazırlanmıştır. Bu kapsamda, bilişim teknolojileri öğretmenleri tarafından da sınıf öğretmenleri tarafından da kullanılabilir. Tüm kitaplara elektronik ortamda proje kapsamında geliştirilen http://www.dusunencocuklar.com/ web sitesinden ücretsiz olarak erişilebilmektedir. Proje materyalleri ve proje hakkında soru ve önerileriniz için proje ekibiyle dusunencocuklar@gmail.com maili aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.
- Dijital Okuryazarlığa Giriş kitabı, öğrencilerin çevrelerindeki teknolojik araçları tanımasını, tanımlamasını ve doğru kullanmasını amaçlayan kazanımlarla birlikte İnternet kullanımına yönelik konuları da içermektedir. Detaylı bilgi için http://www.dusunencocuklar.com/dijital-okuryazarliga-giris/ adresini ziyaret ediniz.
- Bilgisayarsız Ekinliklerle Algoritma, Bilgisayarsız Etkinliklerle Algoritma kitabı, öğrencilerin bilgisayarların komutla çalıştığını ve farklı amaçlar için kullanılabileceğini fark ederek, bilgisayarların günlük yaşantımızda birçok işlem için kullanıldığını ve tüm bu süreçlerin bilgisayarların programlanmasıyla gerçekleştiğini vurgulamaya çalışır. Detaylı bilgi için http://www.dusunencocuklar.com/bilgisayarsiz-etkinliklerle-algoritma/ adresini ziyaret ediniz.
- Blok Tabanlı Programlama – Scratch Etkinlikleri kitabı, Scratch platformunda hesap oluşturulması etkinliği ile başlar ve Scratch ara yüzünün tanıştırılması, kuklaların ve sahnelerin tanıtılması ile devam eder. “Meyveleri Toplayalım” etkinliği ile Blok tabanlı programlama aracının temel bileşenlerini üzerinde durulur. “Kod Blokları ile Tanışıyorum” etkinliği ile algoritma kavramı tanıştırılır. Takip eden “Labirentten Kaçış” uygulaması ile öğrencilerin bir problemin çözümü için doğrusal algoritma oluşturması hedeflenir. “Koşula Göre Hareket Ediyorum” etkinliği koşul – karar yapılarının kullanılmasını amaçlar. Tekrar yapıları (döngü, tekrarla, sürekli tekrarla gibi) “Kod Bloklarını Kısaltıyorum” etkinliği ile anlatılır. Detaylı bilgi için http://www.dusunencocuklar.com/blok-tabanli-programlama-scratch-etkinlikleri/ adresini ziyaret ediniz.
- Fiziksel Programlama: MBlock Etkinlikleri kitabı, mBlock ara yüzü ile mBot’un özelliklerinin tanıtılması ve mBlock ve mBot bağlantılarının nasıl gerçekleştirileceği konularından sonra her bir konu başlığında mBot ile uygulama geliştirme sürecini örnek senaryolar üzerinden anlatır. “Polis Işıkları” uygulamasında mBot üzerinde bulunan LED’leri yakıp söndüren algoritma geliştirilir. “Müzik Çalalım” uygulamasında buzzer ile müzik çalan algoritma geliştirilmektedir. Detaylı bilgi için http://www.dusunencocuklar.com/fiziksel-programlama-mblock-etkinlikleri/ adresini ziyaret ediniz.
Proje materyalleri ve proje hakkında soru ve önerileriniz için proje ekibiyle dusunencocuklar@gmail.com maili aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.